Laat je niet intimideren door een charismatische gesprekspartner

Je kent het wel, je bent fijn aan het keuvelen met een vriend(in), collega of kennis en plots komt hij of zij binnen. Een persoon met een hoge dosis charisma die, zonder veel moeite, alle aandacht naar zich kan trekken. Plots lijkt wat jij te zeggen hebt niet meer interessant. Niemand lijkt nog naar jou te luisteren. De persoon in kwestie lijkt je te overstemmen en het lijkt wel alsof jij je eigen stem kwijt raakt. Je voelt je geïntimideerd, uit het lood geslagen en trekt je terug in je schulp…

Geen fijn gevoel…

Met de volgende tips in je denkbeeldige rugzak zal jij je in de toekomst niet langer laten intimideren door een charismatische gesprekspartner.

 

Verander je positie

Soms sta je naast een persoon en voel jij je figuurlijk klein. Ook al ben jij in realiteit groter dan die persoon. Het heeft niets met lengte te maken, maar wel met je gevoel. Sommige mensen zijn gezegend met een hoge dosis charisma waardoor jij je klein voelt ten op zichte van hen. Dit gevoel van ‘minderwaardig zijn’ is een onbewust proces dat zich laat voelen. Je voelt je niet volledig op je gemak en durft niet meer actief deel te nemen aan het gesprek of jouw mening openlijk te verkondigen.

Ik raad je aan om eens het volgende uit te testen: Verander je positie eens ten op zichte van die persoon. Als je er tegenover staat, ga er eens naast staan. Sta je links, ga dan eens rechts staan. Zit je neer, ga dan eens rechtop staan of spoor de ander aan om ook te gaan zitten. De veranderingen in positie kunnen ook veranderingen teweeg brengen in hoe jij je voelt ten op zichte van de ander.

Dit kan je trouwens heel subtiel doen, door even weg te gaan (naar het toilet, een drankje halen, …) en bij het terugkomen op een andere plaats te gaan staan. Voel wat die positieverandering met je lijf en gevoel doet. Voelt het goed? Hou dan in de toekomst steeds deze positie aan in een gesprek met de persoon in kwestie.

 

Bewaak je houding

Je houding beïnvloedt je mindset en omgekeerd. Als jij je geïntimiteerd voelt, dan zal zich dat uiten in je houding. Je zal wat meer inzakken, je blik naar omlaag richten en steun zoeken door ergens mee te prutsen, ergens op te leunen of je armen te kruisen. Vaak zet je zelfs letterlijk een stapje naar achter. Hierdoor voel jij je nog meer uit je kracht gezet en opzij geschoven.

Bewaak dus je houding!

Zak niet in, maar blijf stevig rechtop staan. behoud een open uitstraling en blijf vooral lachen. Zo pikken andere gesprekspartners onbewust op dat je nog actief deelneemt aan het gesprek en zal je makkelijker actief betrokken blijven. Anderzijds maak je het zo voor jezelf ook makkelijker om nog steeds actief aan het gesprek deel te nemen.

 

Trek de aandacht

Heb je de vorige 2 tips toegepast en word je nog steeds niet in het gesprek betrokken? Trek dan de aandacht door in te pikken op wat gezegd wordt. Dit kan je doen door je mening te geven of een vraag te stellen. Zorg dat je hierbij krachtig rechtop staat in de meest ideale positie ten op zichte van je gesprekspartner(s).

Als je wil inpikken op iets wat gezegd wordt, geef dit dan duidelijk non-verbaal aan door een stap naar voor te zetten of wat naar voor te bewegen en eventueel een handgebaar te maken waaruit anderen kunnen opmaken dat jij iets zal zeggen. Je kan ook de naam van de persoon die aan het woord is/was zeggen voor je jouw mening meedeelt. Als iemand zijn/ haar naam hoort, houdt die namelijk altijd even halt om na te gaan wat er aan de hand is.

Zeg wat je kwijt wil ook voldoende luid zodat iedereen het zeker gehoord heeft en articuleer duidelijk.

 

Het kan je een heel onaangenaam gevoel geven als een bepaalde persoon je steeds weer overrompeld (vaak onbewust) of uit je kracht doet balanceren.

Ik ben dan ook heel erg benieuwd of deze tips jou helpen en of je misschien nog andere tips hebt. Laat ze dan weten, want iedereen heeft het recht om in zijn/haar kracht te blijven.

Gerelateerde items

  • Oogcontact – 5 tipsOogcontact – 5 tips   Veel mensen hebben het moeilijk met oogcontact. Het lijkt iets bedreigends te hebben, iemand in de ogen kijken. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Je komt net veel […]
  • Fris als een hoentje voor een publiek staan: anti-zweettipsFris als een hoentje voor een publiek staan: anti-zweettips Je kent het wel: je moet een spreekbeurt of presentatie geven, je hebt een sollicitatiegesprek of een auditie, je moet optreden voor een publiek,... Hoe dichter je bij je spreek- of […]
  • 3 tips om je stem op te warmen3 tips om je stem op te warmen   Of je nu spreekt of zingt, je stem opwarmen voor je een publiek toespreekt of optreedt is een heel goed idee! Geen enkele spreker of zanger presteert slechter na het opwarmen van […]
Over de auteur

Julie Tamsin

Julie Tamsin studeerde in 2006 af als logopediste aan de Arteveldehogeschool te Gent. Ze volgde de postgraduaatopleiding Stem aan de Thomas More hogeschool in Antwerpen en bleef zich bijscholen in de spreek- en zangstem.

Met Spreek & Zing coacht ze mensen die van zich willen laten horen door klaar en duidelijk te spreken of de pannen van het dak te zingen.