Oogcontact – 5 tips

 

Veel mensen hebben het moeilijk met oogcontact. Ook sprekers en zangers vinden het niet altijd makkelijk om oogcontact te maken met hun luisteraar(s).

 

Connecteren met je luisteraars

Het is erg belangrijk om met je publiek te connecteren. Op die manier toon je betrokkenheid en lok je ook langs hun kant betrokkenheid uit. Daarnaast zal de aandacht van de luisteraar(s) minder snel verslappen als je hen regelmatig eens aankijkt.

Zo was ik laatst op een seminarie waar de spreker (een gerenommeerde NKO-arts met bakken kennis en ervaring) de ganse tijd met de rug naar het publiek stond, kijkend naar het scherm waar de slides op geprojecteerd werden. Ook al was de inhoud kei-interessant, door het gebrek aan contact was het toch wel erg moeilijk om geconcentreerd te blijven luisteren.

 

Hoe doe je dat nu, oogcontact maken? Ik geef je 5 tips

 

Tip 1: Houding

Neem een rechte en zelfzekere houding aan. Ga met je voeten stevig op de grond staan. Recht je rug en maak je nek lang. Door het aannemen van een zelfzekere houding, wordt je ook effectief zelfzeker. Het zal je het zelfvertrouwen geven om je luisteraar(s) aan te kijken.

 

Tip 2: Niet staren

Ga niet staren naar de persoon tegen wie je praat. Dat zorgt ervoor dat de persoon in kwestie zich erg oncomfortabel gaat voelen. Af en toe eens wegkijken (niet constant!) kan dus zeker geen kwaad. Dit geldt ook als je een groep toespreekt. Blijf je niet op 1 bepaalde persoon fixeren.

 

Tip 3: De kijkdriehoek (formeel)

Tijdens een formeel gesprek met 1 luisteraar kijk je best afwisselend van het rechteroog, naar het derde oog (in het midden van het voorhoofd, net boven de neus) en dan naar het linkeroog. Wissel deze driehoek steeds af en blijf naar elk punt heel even kijken.

 

Tip 4: De kijkdriehoek (informeel)

Tijdens een informeel gesprek met 1 luisteraar kan je afwisselend van het ene oog, naar de neus en terug naar het andere oog kijken. Kijk je nog lager, namelijk naar de mond i.p.v. naar de neus, dan neemt de sfeer van het gesprek een intiemere wending.

 

Tip 5: Laat je blik dwalen

Praat je voor een groep, kijk dan niet over je publiek heen. Kijk effectief naar de luisteraars. Dit kan je doen door je blik doorheen het publiek te laten dwalen en regelmatig eens te blijven kijken naar het derde oog van een luisteraar. Let op, viseer niet steeds dezelfde personen en heb ook aandacht voor de mensen op de eerste rij en op de hoeken van de rijen.

 

Probeer de tips eens uit en laat me je ervaring weten!

 

Goed gestemde groeten,

Julie

Gerelateerde items

Over de auteur

Julie Tamsin

Julie Tamsin studeerde in 2006 af als logopediste aan de Arteveldehogeschool te Gent. Ze volgde de postgraduaatopleiding Stem aan de Thomas More hogeschool in Antwerpen.

Nog steeds volgt ze opleidingen, cursussen en symposia met als thema’s de spreek – of zangstem. In 2012 richtte ze haar eigen logopedische praktijk op waarin ze mensen met stemproblemen begeleidt.